De huiszwam, killer van de stabiliteit

Iedereen heeft wel eens een schimmelplek gezien. In veel gevallen zijn ze eerder subtiel aanwezig en kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Toch is het belangrijk om de huiszwam, die zich in hout binnenshuis bevindt, onder de loep te nemen. Want eens deze schimmel zich in een woning manifesteert, kunnen de gevolgen al snel dramatisch zijn. Hieronder de uiterlijke kenmerken en tips om met de huiszwam om te gaan.

Hoe merk je een huiszwam precies op? Allereerst is er binnen de ruimtes waarin de schimmel zich bevindt een muffe geur aanwezig. Het vruchtlichaam van de huiszwam is cirkelvormig, bruinrood en bezit witte randen. Daarnaast herken je de aanwezigheid aan kubusvormige scheuren en een poederige houtstructuur in het gebied waar de zwam zich manifesteert. Wanneer je op het hout tikt, valt er een doffe klank te horen. Kortom, er treedt een verkleuring, verzachting en vervorming van het hout op.

Vocht
De voornaamste bestaansreden van de huiszwam is vocht. De sporen van de zwam vestigen zich op hout waarin een vochtpercentage van minstens 20 % aanwezig is. Daarnaast gedijt de huiszwam zich ook in plaatsen waar een slechte verluchting aanwezig is en een vochtpercentage van 70 % present is. Je treft de huiszwam vooral aan in bouwvallige, verouderde gebouwen waarin veel hout aanwezig is.

Vernietigend
De effecten die de huiszwam met zich meebrengen, kunnen vernietigend zijn. Hout- en droogrot kunnen optreden en de celstructuur van het hout wordt beïnvloed. Het hout wordt brozer en daardoor begint het te vergruizen. Bijgevolg verliest het hout zijn draagkracht en kan het gebouw onveilig en onstabiel worden. Ook schaadt de huiszwam de gezondheidstoestand van de inwoners. Luchtwegeninfecties zijn veelvoorkomende complicaties die voortkomen uit een dergelijke omgeving waar zwammen huishouden.

Diagnose
Om de huiszwam te verdrijven is het essentieel om een specialist te laten komen en de vaststellingen. Hiervoor bestaan verschillende bedrijven die met een genezende behandeling de zwam kunnen vaststellen. Indien nodig kan er ook een technisch dossier samengesteld worden dat je in de beschikking stelt om schadevergoeding kunnen eisen. Het is dus vanzelfsprekend dat de aangetaste plekken in het gebouw nagecheckt worden. Je kan zelf ook de meewerken aan de oplossing door de ruimte goed te verluchten. Zo verhinder je dat de zwam blijft groeien. Let wel: onkruidverdelgers en bleekwater zijn geen remedie tegen de huiszwam.


© Fred Tokkie

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat